חוות דעת

חוות-דעת על היחס בין זכות איזון משאבים לבין זכות ירושה לעניין רכיב החיסכון בפוליסת ביטוח מנהלים.

אני הח"מ, פרופ' מיכאל קורינאלדי, מרחוב קרן היסוד 36, ירושלים, נותן חוות-דעת על היחס בין זכות איזון משאבים לבין זכות ירושה לעניין רכיב החיסכון בפוליסת ביטוח מנהלים.
פברואר 2017

פרטי השכלתי: פרופסור חבר למשפטים, 2009, המועצה להשכלה גבוהה והמכללה האקדמית נתניה; פרופסור חבר למשפטים (מומחה), אוניברסיטת חיפה, 1991; ד"ר למשפטים (Dr.Jur.), האוניברסיטה העברית, 1972.
פרטי ניסיוני: מרצה למשפטים במקצועות דיני משפחה ודיני ירושה (דיני ירושה גם כמקצוע נפרד), חבר סגל ההוראה והמועצה האקדמית, המכללה האקדמית נתניה, 2005-2015; דיקאן הפקולטה למשפטים וחבר סגל ההוראה, הקריה האקדמית ושלוחת אוניברסיטת מנצ'סטר בישראל, 1995-2005; חבר סגל ההוראה, הפקולטה למשפטים, וכן מרצה באוניברסיטאות ובמכללות כמפורט להלן בשנים 1973-2017: האוניברסיטה העברית, אוניברסיטת תל-אביב; אוניברסיטת חיפה;  אוניברסיטת בר-אילן, המכללה למנהל, אוניברסיטת חיפה, שלוחת אוניברסיטת מנצ'סטר בישראל, המרכז האקדמי כרמל - שיעורים וסמינריונים שונים בדיני משפחה וירושה.
רישיון עריכת-דין מאז 1965 ועד היום, ניהול משפטים אזרחיים ועתירות לבג"צ בנושאים של משפחה וירושה, לאורך כל השנים; מתן חוות-דעת לעניין דיני משפחה וירושה בישראל לרבות כללי המשפט הבינלאומי הפרטי וההכרה בפסקי חוץ בנושאים אלה.
רשימת פרסומים: כוללת שורת מאמרים וספרים בדיני משפחה ובדיני ירושה, ובהם: שרשבסקי-קורינאלדי דיני משפחה כרך א' 2015, כרך ב' 2016 (ההוצאה לאור של לשכת עורכי-הדין);  דיני ירושה, צוואות ירושות ועיזבונות (מהדורה שנייה מורחבת, ההוצאה לאור של לשכת עורכי-הדין, 2012).

1)     השאלה המשפטית
השאלה שהוצגה לחוות דעתי היא: במקרה שהיורשים הם בן זוג והאב של המוריש/ה – האם לעניין רכיב החיסכון בפוליסת ביטוח מנהלים, גובר המוטב הרשום בפוליסה (לדוגמא, בן הזוג) על היורשים?

בפסק דין של בית המשפט לענייני משפחה בפתח תקוה (כב' השופטת אליה נוס) מיום 27.3.2016 תמ"ש 30803-02-13, ניתנה על כך תשובה חיובית, היינו, שבן הזוג גובר, ועל כך תלוי ועומד ערעור בבית המשפט המחוזי, מרכז לוד עמ"ש 18734-05-16.

2)      התשתית העובדתית בקצרה

מדובר בפוליסת ביטוח מנהלים על שם מוריש/ה, שבה רשום בן-הזוג כמוטב. בן-הזוג שנשאר בחיים גבה את פוליסת ביטוח המנהלים, לרבות רכיב החיסכון, בתוקף היותו המוטב בפוליסה. אבי המוריש/ה הגיש נגד בן-הזוג תביעה לחלוקת והחזרת רכיב כספי החסכונות לפי פוליסת ביטוח מנהלים, (שכבר נגבו, כאמור, ע"י בן-הזוג), וזאת מכוח סעיף 5 לחוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973 - כללי איזון משאבים - וכן זכויות ירושה.

3)      התשתית המשפטית
א.      במסגרת הנכסים מלבר העיזבון כלולים נכסים בני איזון לפי חוק יחסי ממון, שלפיו "...עם פקיעת הנישואין עקב מותו של בן הזוג זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית שווים של כלל נכסי בני הזוג...", להוציא נכסים חיצוניים, כגון: "נכסים שהיו להם ערב הנישואין...". במקרה של פטירת אחד מבני הזוג, באים יורשיו החוקיים במקומו, לאור ההוראה בסעיף 5(ב) לחוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973: "בפקיעת נישואין עקב מותו של בן זוג יבואו, לעניין הזכות לאיזון המשאבים, יורשיו במקומו" (לפי סעיף 11(א)(1) לחוק הירושה, התשכ"ה-1965).
ב.      לפיכך, חלק החיסכון שנצבר ע"ש המוריש/ה עד מועד הנישואין, הוא נכס שאינו בר איזון שכן אילו המוריש/ה, בעל/ת הפוליסה, היה בחיים הוא היה זכאי לקבלו בשלמות עם הגירושין, ואילו בפטירתו/ה באים במקומו/ה, כאמור לעיל, יורשיו/ה החוקיים לפי חלקיהם. כאשר היורשים החוקיים הם בן הזוג ששרד ואבי המוריש/ה – החלוקה היא בחלקים שווים, לפי סעיף 11(א)(1) לחוק הירושה, התשכ"ה-1965. כלומר כל אחד מהיורשים זכאי למחצית סכום החיסכון.
ג.        בנוסף לכך הזכות לאיזון משאבים חלה רק על הסכום שנצבר בתקופה המשותפת של בני הזוג והחלק הנוסף של רכיב החיסכון הוא בר איזון, אך אינו כלול בנכסים מלבר העיזבון במובן סעיף 147 לחוק הירושה, התשכ"ה-1965, שזו לשונו: "סכומים שיש לשלם עקב מותו של אדם על פי חוזה-ביטוח, על פי חברות בקופת-קצבה או בקופת-תגמולים או על פי עילה דומה, אינם בכלל העיזבון, זולת אם הותנה שהם מגיעים לעיזבון", לפיכך,  "...דווקא הסיפא של הסעיף, המאפשר הכללת הכספים בעיזבון, שהוא הסייג לכלל שברישא, יהפוך לכלל; היינו, שבאופן שגרתי ייהפכו כספי המשאבים המנויים בסעיף, לנכסי עיזבון" (דודי שוורץ "כספי ביטוח חיים, קופות-גמל ודומיהם כמשאבים "מלבר לעיזבון" עיוני משפט יח(1) (דצמבר 1993), עמ' 235, בעמ' 255 (להלן: שוורץ "כספי ביטוח חיים").   
ד.      יודגש כי על פי תיקון תשס"ט לחוק יחסי ממון בין בני זוג הוספה הגדרה של "כלל נכסי בני הזוג" (סעיף 5(ג) לחוק): וזו לשונה "... לרבות זכויות עתידיות לפנסיה, פיצויי פרישה, קרנות השתלמות, קופות תגמולים וחסכונות". לפיכך הגדרה מפורשת זו של נכסים ברי איזון לפי סעיף 5(ג) לחוק יחסי ממון, שהוא חוק מאוחר ומיוחד, גוברת על ההגדרה של סעיף 147, לחוק הירושה, שנחקק קודם חוק יחסי ממון - ראו גם תמ"ש משפחה ת"א 1993/07 פלונית נ' פלוני (19.1.2011), שבו נדחתה, מפי השופטת טובה סיון, הטענה "כי הוראות סעיף 147 לחוק הירושה, התשכ"ה-1965 חלות וגוברות על זכויותיה [זכויות האלמנה] מכוח האמור בסעיף 5(א) לחוק יחסי ממון", תוך הפניה גם לסעיף 148 לחוק הירושה ("חוק זה אינו בא לפגוע ביחסי ממון בין איש לאשתו..."). לפיכך פסקי דין שניתנו, לפני תיקון תשס"ט, לעניין פרשנות אחרת של סעיף 147 לחוק הירושה, אינם תקפים בענייננו.     
ה.      בהתאם לפסיקה הנ"ל, הזכות לאיזון משאבים חלה גם על רכיב החיסכון בפוליסת ביטוח חיים, שדינו כדין כל חיסכון אחר. לעומת זאת, מרכיב הריסק (Risk) בביטוח חיים שייך למוטב בפוליסה, באשר מדובר בסכום "שיש לשלם עקב מותו של אדם על פי חוזה ביטוח" והמיטיב (המוריש/ה), לא היה יכול לזכות בהם אי פעם, וזאת להבדיל ממרכיב כספי החיסכון שהוא מרכיב עצמאי נפרד הנכלל בנכסי העיזבון. על נכסים מלבר העיזבון, ראו גם מיכאל קורינאלדי דיני ירושה, צוואות, ירושות ועיזבונות (מהדורה שניה 2012), סעיף 1.2.  
ו.        התפישה הירושתית, אשר ביסודה עומד עיקרון חופש הצוואה, רואה בהסדרים מלבר העיזבון, המגבילים את חופש הצוואה, חריג לדיני הירושה, שמן הראוי לצמצמו (ע"א 3807/90 פישר נ' "תמר" קופת תגמולים ליד בנק דיסקונט לישראל בע"מ פ"ד מז(5) 104 (1993)).   
ז.       לעניין המילים בסעיף 147 לחוק הירושה "סכומים שיש לשלם עקב מותו של אדם" השוו  הפסיקה שניתנה בשעתו לעניין סעיף 3(א)(4) רישא לחוק מס עיזבון, התש"ט-1949 (שבוטל), לפיה, כספים שהופקדו בקופת גמל אינם מהווים "סכום המשתלם בפטירתו של הנפטר" (ראו ע"א 686/80 קינן נ' מנהל מס עזבון פ"ד לז (3) 545). פרשנות מצמצמת זו של סעיף 147 לחוק הירושה חלה גם על מרכיב החיסכון בפוליסת ביטוח מנהלים, הכלולה, כאמור, בהגדרת "כלל נכסי בני הזוג" (סעיף 5(ג) לחוק יחסי ממון) שאינו נכס מלבר העזבון.
4)      מסקנה
א.      לפיכך ההגדרה של סעיף 5(ג) לחוק יחסי ממון, שהוא חוק מאוחר ומיוחד, גוברת על ההגדרה של סעיף 147 לחוק הירושה, שנחקק קודם חוק יחסי ממון, באופן שחלק החיסכון שנצבר ע"ש המוריש/ה עד מועד הנישואין, הוא נכס שאינו בר איזון, והיורשים – בן הזוג ואבי המוריש/ה – זכאים כל אחד למחצית הנכס לפי סעיף 5(ב) לחוק יחסי ממון בין בני זוג +  סעיף 11(א)(1) לחוק הירושה, התשכ"ה-1965. כלומר כל אחד מהיורשים זכאי למחצית רכיב החיסכון בפוליסת ביטוח מנהלים.
ב.      לעומת זאת החלק של רכיב החיסכון בפוליסת ביטוח מנהלים, שנצבר בתקופה המשותפת לבני הזוג - הוא בר איזון, אך אינו כלול בנכסים מלבד העיזבון, במובן סעיף 147 לחוק הירושה, התשכ"ה-1965, באופן שרכיב החיסכון הזה מתחלק בין שני היורשים, כאשר האלמן/ה זכאי ל-3/4 מרכיב החיסכון.